BERSIH itu bersih?


Dengan hati separa BERSIH…

Balik dari melawat nenek aku yang kena strok dan koma di wad geriatrik,aku pun pergilah ke sebuah kedai jual surat khabar.Muka depan,kebanyakannya dipenuhi dengan warna kuning sempena hari BERSIH sedunia untuk tahun ni..Meriah sungguh suasana di situ sehingga aku pun terasa rugi tak datang ke situ kerana di situlah tempat yang best untuk mencari para gadis bertudung labuh yang mempunyai semangat cintakan negara yang tinggi.Huihui!

Ya..begitulah politik.Tiada siapa yang akan mengaku bersalah dan lemah.Masing-masing ingin menang dan mencari pelbagai hujah agar apa yang dibuatnya kelihatan betul.Hadis palsu pun mereka sanggup cipta sendiri untuk dijadikan hujah.,Bukan cakap saja-saja tapi boleh saja dengan googling..Terpulang pada kita untuk menilai.

Sana-sini,caci maki kepada pakcik polis memang hangat.Polis anjing,babi dan sebagainya.Asal berkaitan dengan kerajaan,tentu ditentang.Yalah,dia bagi 20 sen kepada Abu lepas tu ungkit.Padahal dia rogol mak Abu yang dia bagi 20 sen dia tak ungkit..(memanglah).Memang patutlah budak Abu tu marah.Memang patutlah budak tu panggil dia babi.(Sebenarnya Islam tak ajar panggil orang babi atau anjing).

Terfikir juga aku yang hati tak bersih ni,kenal pasti orang yang join Bersih,lepas tu pergi rompak rumah dia.Tak pun pergi culik anak bini dia.Jual jadi pelacur atau bunuh ambil organ.Nak tengok kepada siapa dia akan melapor..Mungkin kepada penjual ikan,mungkin kepada penoreh getah atau mungkin kepada bomoh islam..Student yang join bersih,bila pensyarah tanya,tak akan ada yang mengaku.Takpa,mungkin bohong kepada guru tu dosa kecil ja kot..(Dosa besar)Yang join bukan orang lain.Yang ambil ijazah perguruan dan bercita-cita nak kerja kerajaan juga.Bila mana posting lambat,dia melalak.Bila mana gaji lambat masuk,dia pun melalak sekali lagi.Serupa itu ukui…

Terbayang aku,para lelaki yang join Bersih dapat tahajud semuanya mohon pada Allah agar Allah bagi hidayah kepada para politikus agar menjalankan tanggungjawab sebaik mungkin.Nescaya,doa ribuan mereka itu Allah tak tolak…Tak yakin,memanglah tak jadi..

P/S:Jangan lupa solat Istikharah sebelum join BERSIH 4.0.Peace!
Post a Comment