Penjawat Awam Budget Kaya Part 2


Sambungan kisah Karpal…Kisah pertama ada di SINI

Dia pun balik dengan senang hati kerana telah memiliki motor kuasa besar berbanding kawan-kawannya yang lain yang hanya mampu membeli motor CT 100 mahupun honda ex5..Terdetik perasaan bongkak dan berlagak dalam hati Karpal kerana mampu memiliki motor yang lebih power daripada biasa..Sembang-sembang sikit dengan kawan,bila kena kutuk dia pun kata,”Kau ada?”..Pergh..Berlagak bukan main Karpal sekarang ni..

Karpal lupa,bahawa niat asal dia ialah untuk membeli kereta..Bila dapat tugas on call,baru dia teringat pengalamannya yang pernah kena hujan lebat pukul 3am dan terpaksa diredah sejauh 20km untuk ke tempat kerja.Karpal pun bertanya kepada Najib,kereta apakah yang sesuai untuknya..

“Apa kata kau survey dekat Mudah,”kata Najib..

Tak mainlah Mudah.Duit banyak lagi,ada 65 ribu lagi..Karpal pun buka laman sesawang Honda dan Toyota.Sebagai seorang yang bujang dan suka bergaya,Karpal memasang angan-angan untuk membeli Honda City..Kira oklah tu,sekitar 85 ribu..Daripada beli Preve,baik angkat City..Kereta local banyak problem..Fikir-fikir balik,dia tak suka berhutang.Baik beli cash..Last-last,Karpal pun beli Myvi Extreme..Ceh,Myvi tu bukan kereta local ke Karpal?Secara tunai,petang tu juga Karpal mengajak Najib pusing-pusing bandar Bau.

Baki duit yang ada dalam tangan Karpal sekarang ialah 8 ribu..Masih terasa banyak.Karpal tengok dekat tempat dia kerja ramai yang pakai henset Samsung,HTC,Sony Xperia,I Phone..Sedangkan dia cuma henset Nokia lama model 5800..Orang lain kamera kurang-kurang 5mpxl,dia pula cuma 3.2.Tak boleh jadi ni..Duit banyak lagi,kalau tak spend,nanti hilang beli benda yang sia-sia..PS3 lah,disc brake motorlah dan sebagainya..Hari tu,Karpal keluar rehat lebih awal daripada biasa.Biasanya orang rehat jam 1pm,hari ni dia keluar jam 12pm..Dia pergi Saberkas untuk survey henset..Habis satu bangunan dia pusing untuk mensurvey henset..Akhir sekali dia angkat I Phone 4s..Harga,aku tak tahulah.Mungkin 1800rm..Ok,anggap sahaja 2ribu termasuk aksesori henset..Tinggal lagi 6ribu duit Karpal..

Sebagai seorang paramedik,Karpal tidak terlepas daripada bekerja shift.Shift malam,mula jam 9pm sampailah 7am.Bila melihat kawan sekerja satu shift dengannya bermain galaxy tab,dia pun berangan untuk memiliki galaxy tab..Hm,habislah lagi 2ribu duit dia beli galaxy tab..

Nafsu Karpal terhadap gadget dan aksesori tambahan memang tidak pernah puas.Melihat Bunciu,salah seorang rakan sekerjanya memiliki head phone Beats original,dia pun nak juga..Habis lagi rm1500 duit dia.Tak mainlah yang cikai-cikai.Cliptec,Divoom,AVF,memang dia tak pandang.Siap kutuk lagi kawan-kawan dia yang guna jenama tu.

Last sekali benda yang Karpal beli ialah DSLR harga dekat-dekat 3ribu..Mana nak kalah.Orang lain ada,dia pun nak juga..Begitulah Karpal,tak pernah nak puas.Baki terakhir yang dia ada ialah rm500.Tak sampai gaji keseterusnya,Karpal menjadi kesempitan wang.Ya,memang gaji dia besar.Bila selidik balik,dia perlu bayar bulan-bulan loan rm 650,motor rm300,sewa rumah rm200,bil elektrik dan air rm70,broadband rm50,servis kereta cikai-cikai rm150..campur kad kredit rm100 total semua rm1520..tinggalah baki duit dia rm980.Taklah sekaya mana Karpal ni,berlagak ja lebih..

Ingatlah korang,bila korang lihat rakan sekerja ada I Phone,I Pad,DSLR,big bike dan segala semua tu,korang pun sebenarnya mampu miliki apa yang mereka ada.Gaji sama ja,kerja pun sama.Tak payah berlagak dan rasa standard lagi tinggi berbanding yang lain.Hakikatnya korang ada loan yang banyak dan baki bersih duit yang ada dalam tangan pun tak sampai rm2000.Korang hidup dalam bandar,kalau baki sekadar 1000,korang sebenarnya orang miskin..Simpan-simpanlah duit tu.Nafsu,sampai bila-bila pun tak dapat dipenuhi..Cuma kita yang perlu kuat untuk menundukkan nafsu..Utamakan yang utama..Sekian..
Post a Comment