Seramnya....

Menonton wayang bukanlah hobi aku namun malam tadi entah macam mana aku sendiri yang mengajak para kawan aku untuk ke panggung wayang untuk menonton cerita The Awakening.Kisah berkaitan awek mencari hantu-hantu yang misteri.Sempat juga aku tertidur beberapa kali di dalam panggung kerana bosan.Kononnya horror tapi tak cukup horror buat aku.

Sudah menjadi trend para pembikin filem untuk membuat cerita hantu untuk dijadikan tatapan masyarakat masa kini.Sana hantu,sini pun hantu.Apa faedahnya?Faedah buat penonton mungkin tiada tapi buat mereka yang terlibat dengan pembikinan filem,janji masyuk.Biarlah filem yang mereka hasilkan itu berkaitan unsur khurafat dan syirik,apa mereka peduli.Kutipan 5 juta ringgit untuk setiap filem yang baru sekali tayang itu yang mereka kejar.

Apa peranan lembaga penapisan filem?Banyak ja cerita-cerita yang ditayangkan di tv atau panggung wayang yang tidak ditapis.Contoh jelas,yang berunsur syirik,khurafat dan merosak akidah.Yang ditapis cuma adegan memasukan penis ke dalam vagina.Peluk cium?Tak tapislah..Tak cukup melampau katanya.Bagi aku,memaparkan movie berunsur khurafat dan syirik lebih kurang sama teruknya dengan memaparkan movie unsur seks malah lagi dahsyat kerana melibatkan akidah.

Namun bagi rakyat malaysia ini khasnya,semakin seram, khurafat dan syirik,semakin tinggilah rating yang diberikan.Semakin kelakar,semakin penuhlah panggung wayang tersebut.Jelas menunjukkan rakyat tempat kita ini lebih memilih untuk mengambil sesuatu yang sia-sia untuk dijadikan tempat untuk mencari ketenangan.Yang menghairankan (tak hairan pun),yang paling ramai menonton cerita-cerita yang tak berapa nak meningkatkan iman ni ialah orang melayu yang sinonim dengan agama islam.uhuk..

Terfikir juga aku,kan best kalau movie yang berunsur azab kubur dan balasan dosa yang ditayangkan.Kisah betapa dahsyatnya neraka bagi pendosa yang tidak bertaubat.Kisah kebangkitan Islam ke..Dalam kitab Tanbihul Ghafilin,banyak ja peringatan yang boleh di ambil sedikit isinya untuk dijadikan movie.Barulah orang tau balasan dosa pinjam duit dari bank konvensional macam ni,dosa guna khidmat insuran konvensional macam tu,dosa suka berzina dan ingin dizinai macam ni,dosa tak keluarkan zakat macam tu. Yang paling best untuk ditayangkan mungkin balasan orang yang enggan membayar hutangnya.Hutang PTPTNlah contohnya.Pinjam 35 ribu rm,tahun akhir join aktiviti yang dirasakan sebagai jihad untuk tegakkan kebenaran islam,kena penjara,gelap masa depan sebab dah kena blacklist.Nak bayar macam mana?Ya,bantuan Allah kepada orang yang bantu agamaNya tapi betul ke kau betul-betul tolong agama Allah atau kau cuma ikut nafsu?Fikirkan sejenak..

Oklah,setakat itu untuk masa ni.Bersiap sedia untuk mencari rezeki dengan menangkap gambar tulang dan paru-paru di hujung minggu.Sekian,sayangi sekelian yang ada di bumi nescaya yang di langit akan sayang dan mendoakan kebaikan untuk anda.


Post a Comment